רבות דובר על השינוי הצפוי בתהליך עזיבת העבודה של העובד.
הכניסה לתוקף של טופס 161 החדש נדחתה מספר פעמים ולבסוף נכנסה לתוקף החל מינואר 2024 לגבי פרישות חדשות ולגבי פרישות שדווחו החל מתאריך זה.
המסמך נחלק ל – 3 חלקים: חלק ראשון הינו למילוי ע"י המעסיק, החלק השני מכיל את בחירות העובד והחלק האחרון כולל את אישרור בחירות העובד ע"י המעסיק או הפניית העובד במקרים הנדרשים לפקיד השומה.
המטרה העיקרית של השינוי בתהליך הייתה הענקת סמכויות מורחבות למעסיקים בכל מה שקשור לאפשרויות המס לעובד הפורש והקטנת העומס הקיים בלשכות מס הכנסה.
פעמים רבות פרישות פשוטות מאוד היו מגיעות לכותלי מס הכנסה וזמן הטיפול בתיקים היה מתארך.
חודשיים לאחר כניסת הטופס לתוקף כבר נראה שהשוק הסתגל במהרה לשינוי.
ישנן מערכות דיגיטליות היודעות לקלוט את נתוני העובד מתוכנת השכר כולל הכנסת הצבירות העדכניות של העובד לטופס.
מרבית עזיבות העבודה שבהן העובד בוחר להשאיר את הכספים בקופות הפנסיוניות ("רצף קצבה") לא מצריכות מהעובד למלא דבר בטופס ולמעשה התהליך הפך לנוח מאוד.
כמו כן, נכון להיום, מעסיקים רבים מדווחים את הפרישה במערכות מס הכנסה שתומכות בבחירה של רצף קצבה על מלוא הסכומים בקופות.
כל נושא של זקיפות השווי, שהינן תשלומים שהעובד שילם עליהם מס בתלוש, מפורטים בערך נומינאלי וכולל רווחים עם התייחסות מלאה.
בעבר, כל מעסיק היה מתנהל באופן שונה. לא היה ברור אם הסכומים של זקיפות השווי נכללו בצבירות ב – 161 או נרשמו בנפרד. כיום ישנה רובריקה נפרדת לזקיפות השווי, דבר שמקל מאוד על התהליך.
מהי פרישה מדומה?
מצב שבו עובד שהתחיל לקבל קצבה מקופה פנסיונית מתחיל לקבל קצבה מכספי הפיצויים כולל המעסיק הנוכחי, אבל ממשיך לעבוד אצלו.
בטופס ישנה התייחסות מאוד ברורה לכספי הפיצויים מהמעסיק הנוכחי שמהם העובד התחיל לקבל קצבה אשר מקלה את העבודה על הפרישה הסופית.
מענקים חד פעמיים שהרבה עובדים בחברות הייטק זכאים להם קיבלו התייחסות ספציפית עם אפשרות להפקדת המענק לקופה וביצוע רצף פיצויים (בהתאם לתקרות), נושא שבעבר היה נכתב בצורה לא מסודרת כלל.
ניתן לומר כי תהליך ההטמעה של הטופס בעיקר במעסיקים הקטנים ייקח עד זמן, אך כבר בתחילת 2024 ניתן לומר בוודאות שהטופס הוא טופס שהיה נדרש, חכם, עם פירוט מדויק של התקרות ומקל מאוד על תהליך העבודה.